Odjel za francuske i frankofonske studije

novosti na odjelu

Međunarodni festival frankofonskog animiranog filma

Međunarodni festival frankofonskog animiranog filma

Povodom 15. Međunarodnog festivala animiranog filma koji se u listopadu održava u zemljama diljem svijeta, Odsjek za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru u suradnji s Francuskim Institutom i Gradskom knjižnicom u Zadru organiziraju više projekcija iz programa "Film d'animation d'Annecy - Best of". Riječ je o najboljim nagrađivanim kratkim animiranim filmovima s poznatog francuskog filmskog festivala u Annecyu.

Projekcije za odrasle:
Studentski klub Božo Lerotić, utorak 18.10. u 18h00.
Gradska knjižnica u Zadru, multimedijalna dvorana petak 21.10. u 19h00.

Projekcije za djecu:
Gradska knjižnica u Zadru, multimedijalna dvorana, četvrtak 20.10. u 18h00
i subota 22.10. u 10h00.

Svi filmovi imaju engleske podnapise. Ulaz je besplatan.
Pročitaj više
Međunarodni festival frankofonskog animiranog filma
Culturethèque – digitalna knjižnica Francuskog instituta

Culturethèque – digitalna knjižnica Francuskog instituta

Pozivamo sve studente Odsjeka za francuski jezik i književnost da se učlane u digitalnu knjižnicu Francuskog instituta u kojoj imaju neograničeni pristup velikom izboru dokumenata za mlade i odrasle: knjigama, časopisima, stripovima, glazbi, emisijama, dokumentarcima i programima samostalnog učenja.
Prijavnica je dostupna on-line na poveznici: www.culturetheque.com i omogućuje svim korisnicima probno trotjedno korištenje platforme koje omogućuje slobodan pristup svim sadržajima.

Za članove medijateke i članove Francuskih alijansi, upis u digitalnu knjižnicu Culturethèque iznosi 30 kn, a za sve ostale 50 kn.
Trajanje članarine je godina dana od upisa.
Upis je moguće obaviti u medijateci u Zagrebu (Preradovićeva 5) ili putem računa:

FRANCUSKI INSTITUT
HEBRANGOVA 2, 10 000 ZAGREB
OIB: 82649021047
ZAGREBAČKA BANKA, SAVSKA 60, 10000 ZAGREB
N° : 2360000-1102228335
IBAN: HR7623600001102228335
SWIFT: ZABAHR2X

Kada se osoba upiše na Culturethèque i uplati iznos, potrebno je poslati e-mail na mediatheque@institutfrancais.hr kako bi računovodstvo medijateke potvrdilo primitak uplate.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na mail: mediatheque@institutfrancais.hr ili tel: 01 488 35 70 74.
Pročitaj više
Culturethèque – digitalna knjižnica Francuskog instituta
Natječaji za financiranje odlazne mobilnosti van EU

Natječaji za financiranje odlazne mobilnosti van EU

Ured za međunarodnu suradnju je na svojim stranicama 9. rujna 2016. objavio dva natječaja za financiranje odlazne mobilnosti van EU u ak. god. 2016./17. - Natječaj za mobilnost osoblja u svrhu podučavanja te Natječaj za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka, u sklopu programa Erasmus+ KA 107.
Natječaji su otvoreni do 30. rujna 2016, te će biti produženi ukoliko se ne popune navedene kvote.
Pročitaj više
Natječaji za financiranje odlazne mobilnosti van EU
Obvezni tečaj francuskog jezika za početnike - novo

Obvezni tečaj francuskog jezika za početnike - novo

Odsjek za francuski jezik i književnost organizira besplatan Intenzivni tečaj francuskog jezika za početnike za studente koji u ak. god. 2016./2017. upisuju I. godinu studija Francuskog jezika i književnosti. Tečaj je obvezan za studente koji nisu učili francuski jezik u srednjoj školi, a mogu ga pohađati i ostali studenti Francuskog jezika i književnosti koji to žele.

Tečaj će se održavati u vremenu od 19.9.2016. do 30.9.2016. god. u dvorani 155 Odsjeka za francuski jezik i književnost u Starom kampusu Sveučilišta, na adresi Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2. Pozivaju se svi polaznici da dođu u ponedjeljak, 19. rujna u 9:00 sati u dvoranu 155.

Studenti su dužni prijaviti svoj dolazak u Tajništvu Odjela na telefon: 023/ 200-746 ili e-mail adresu: mkuzmar@unizd.hr

Iz Odjela za francuske i iberoromanske studije
Pročitaj više
Obvezni tečaj francuskog jezika za početnike - novo
Predstavljanje knjge "Argumentcija ili dokazivanje"

Predstavljanje knjge "Argumentcija ili dokazivanje"

Dana 9. lipnja 2016. u organizaciji Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru i izdavačke kuće Biakova d.o.o. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala Kralja Petra Krešimira IV. br. 2, Zadar) s početkom u 12 sati održat će se predstavljanje knjige autora Christiana Plantina Argumentcija ili dokazivanje. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Vjekoslav Ćosić, prevoditelj, doc. dr. sc. Marko Vučetić i Ivan Bekavac Basić, nakladnik.
Pročitaj više
Predstavljanje knjge "Argumentcija ili dokazivanje"
Kazališna predstava Lekcija Eugenea Ionescoa

Kazališna predstava Lekcija Eugenea Ionescoa

Pozivaju se studenti na predstavu Lekcija Eugenea Ionescoa koju izvodi kazališna družina Francofolie u utorak, 7. lipnja 2016. u 19.30 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta povodom proslave završetka nastave u ljetnom semestru.
Plakat predstave
Un professeur. Une leçon. Une élève.
La jeune fille vient de réussir son bac et veut maintenant préparer son doctorat total en trois semaines. Cela sera-t-il possible ? Le professeur est confiant, comme elle sait déjà compter jusqu’à seize. Toutefois, un cours peut toujours vous réserver des surprises …
Nous vous invitons à assister à notre Leçon écrite par Ionesco et mise en scène pour vous par la troupe Francofolie. Le spectacle aura lieu mardi soir 07 juin à 19h30 à la Salle des fêtes de l’Université de Zadar. Soyez les bienvenus !
Pročitaj više
Kazališna predstava Lekcija Eugenea Ionescoa
Glazbeno-recitatorska večer u povodu završetka nastave

Glazbeno-recitatorska večer u povodu završetka nastave

Glazbeno-recitatorska večer u povodu završetka nastave u akademskoj godini 2015./2016. održat će se u Svečanoj dvorani Sveučilišta, u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u 19.00 sati.
Studenti Sveučilišta u Zadru pokazat će dio onoga što, samostalno ili uz vodstvo i pomoć profesora, stvaraju i na čemu marljivo rade tijekom cijele akademske godine u sklopu i izvan redovite nastave.
U glazbenom dijelu večeri, sudjeluju studenti gotovo svih 25 sveučilišnih odjela, okupljeni Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru, zbor Odjela za talijanistiku Lasciate ogni speranza voi ch`entrate, klapu Študija, zatim vokalni a cappella sastav A.K.A. Crescendo, a predstavit će nam se i Monika Kalj, pjevačica i studentica Odjela za psihologiju.
Scensko-recitatorski program pripremili su studenti i profesori Odjela za francuske i iberoromanske studije, Odjela za germanistiku, Odjela za klasičnu filologiju i Odjela za talijanistiku.
Pridružite nam se, uživajte u izgovorenim riječima i otpjevanim notama i podržite rad naših studenata i profesora.
Pročitaj više
Glazbeno-recitatorska večer u povodu završetka nastave
Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

KAKO JE STUDIRATI U HRVATSKOJ?

Poziv studentima za sudjelovanje u najvećem istraživanju o kvaliteti studentskog života u Europi

Dragi studenti/ce,
Obavještavamo Vas da je provođenje istraživanja EUROSTUDENT VI o kvaliteti studentskog života i ekonomskim uvjetima studiranja u Hrvatskoj produženo do 30. svibnja 2016. godine, te do tog roka možete pristupiti web upitniku i sudjelovati u istraživanju.
Zahvaljujemo svima Vama koji ste već ispunili upitnik i pozivamo Vas koji se još niste uključili u istraživanje da se odazovete pozivu i ispunite upitnik kojem možete pristupiti putem mrežne stranice www.eurostudent.hr.
EUROSTUDENT je međunarodni projekt (http://www.eurostudent.eu) koji se provodi u 37 europskih zemalja i pruža empirijske podatke o kvaliteti studentskog standarda na nacionalnoj i europskoj razini.
EUROSTUDENT VI je treće istraživanje u nizu koje se provodi u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi u putem web ankete na reprezentativnom uzorku od 36.000 studenata koji trenutačno studiraju na nekom od visokih učilišta u RH.
Vaše sudjelovanje je u potpunosti dobrovoljno i web anketi možete pristupiti na jedan od načina:
putem poveznice koju ćete dobiti na adresu elektronske pošte,
putem poveznice koju ste dobiti na adresu elektronske pošte vašeg AAIEduHr identiteta koju možete provjeriti logirajući se na WebMail Vašeg visokog učilišta s AAIEduHr identitetom (koristite ga za pristup wireless mreži eduroam na fakultetu, Moodle odnosno Loomen sustavu, u knjižnicama fakulteta za pretraživanje literature, itd.).
putem autorizacije na mrežnoj stranici istraživanja: www.eurostudent.hr.
uz primjenu Vašeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta.
Molimo Vas da ispunjavanjem ankete opišete kakva je kvaliteta života studenata na Vašem visokom učilištu i gradu u kojem studirate, a slikama i širim opisima dodate više informacija o temama u upitniku na Facebook stranici istraživanja. Dio slikovnog i tekstualnog materijala poslužit će i u oblikovanju Nacionalnog izvješća o kvaliteti života studenata koje će kroz analizu rezultata ankete prikazati stanje u Hrvatskoj.
Posebnu pažnju obratite na sva pitanja jer svako ima funkciju u opisu uvjeta života studenata (npr. tablice izvora financiranja i troškova za vrijeme studija služe između ostalog za analizu koliki iznosi stipendija pokrivaju troškove studija).
Sve informacije o istraživanju moći ćete pratiti i na Facebook stranici istraživanja: www.facebook.com/EUROSTUDENT6HR.
Rezultati prethodnih EUROSTUDENT istraživanja su u mnogim zemljama poslužili kao poticaj za razvoj i unapređenje javnih politika u sustavu visokog obrazovanja. U Hrvatskoj su dosadašnja istraživanja EUROSTUDENT dala informaciju za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te osnivanje Nacionalne skupine za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te izradi dokumenta koji se bavi nejednakim mogućnostima studiranja za mlade iz različitih društvenih skupina.
Nacionalno izvješće o istraživanju provedenom 2014. godine dostupno je na mrežnoj stranici:
http://iro.hr/userdocs/File/EUROSTUDENT%20V_Nacionalno%20izvje%C5%A1%C4%87e%20istra%C5%BEivanja%20za%20Hrvatsku%20za%202014.%20godinu.pdf.
Pozivamo Vas da podijelite s nama svoje mišljenje o studiranju u Hrvatskoj i doprinesete poticanju pozitivnih promjena u skladu s potrebama studenata.

prof. dr. sc. Ivan Rimac

voditelj istraživanja EUROSTUDENT VI
Pročitaj više
Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi
First89101113151617Last