Odjel za francuske i frankofonske studije

novosti na odjelu

Intenzivni tečaj francuskog za početnike

Intenzivni tečaj francuskog za početnike

Pozivaju se studenti prve godine studija francuskog jezika i književnosti, koji su obvezni pohađati Intenzivni tečaj za početnike, da dođu dana 18. rujna u 8:30 h u dvoranu 155. Polaznici će biti raspoređeni u dvije grupe a nastava će se odvijati prema slijedećem rasporedu:

GRUPA A (Maja Lukežić Štorga, prof.)

18.9.-22.9.2017.; 8:30-11:45 (dvorana 155)

25.9.-29.9.2017.; 12:00-15:15 (dvorana 155)

GRUPA B (mag. sc. Sofija Jakšić)

18.9.-22.9.2017.; 8:30-11:45 (dvorana 145)

25.9.-29.9.2017.; 8:30-11:45 (dvorana 155)
Pročitaj više
Intenzivni tečaj francuskog za početnike
Europsko udruženje jezične industrije ELIA

Europsko udruženje jezične industrije ELIA

Sveučilište u Zadru postalo je član Europskog udruženja jezične industrije ELIA koje povezuje akademsku zajednicu i agencije za prevođenje (LSPove) kako bi se studenti jezičnih studija što bolje pripremili za svijet jezične industrije. Unutar programa EE pokrenuta je mrežna baza podataka koja predstavlja alat za pretraživanje odgovarajućih profila za stažiranje te time unapređuje proces zapošljavanja stažista za sve tri strane: studente, agencije za prevođenje i sveučilišta.

Pozivaju se svi zainteresirani studenti da se registriraju i prijave za stažiranje na mrežnoj stranici http://elia-exchange.org/student-application/,

Regionalni koordinator programa je agencija Ciklopea koja također nudi stažiranje studentima koji se žele upoznati s današnjom jezičnom industrijom.
Pročitaj više
Europsko udruženje jezične industrije ELIA
Recital Drage Štambuka

Recital Drage Štambuka

Alumni klub Sveučilišta u Zadru organizira gostovanje uvaženog hrvatskog liječnika, književnika i veleposlanika Drage Štambuka.

Dr. Štambuk će održati recital Domovina i svijet, poetskim primjerima, pod moderatorstvom izv. prof. dr. sc. Roberta Bacalje u četvrtak, 8. lipnja u 12.00 sati u Svečanoj dvorani.
Pročitaj više
Recital Drage Štambuka
Predavanje profesora Ivića

Predavanje profesora Ivića

Prof. dr. sc. Nenad Ivić, redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će u četvrtak 1. lipnja 2017. u 14.00 sati u dvorani 136 Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV/2) predavanje

ROMAN U FRANCUSKOM SREDNJOVJEKOVLJU

Predavanje će se održati na francuskom jeziku.
Pročitaj više
Predavanje profesora Ivića
Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar

Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom Rencontres francophones à Zadar u organizaciji Odsjeka za francuski jezik i književnost održat će se 23. i 24. svibnja na Sveučilištu u Zadru (Svečana dvorana, Stari kampus). Tema prvog izdanja skupa bit će Belgija, njezina, književnost, jezik i kultura. Na skupu će sudjelovati 16 izlagača. Radni jezik je francuski, no Darko Macan, stručnjak za strip, održat će predavanje na hrvatskom jeziku. Također je predviđeno predstavljanje 'belgijskog' broja Književne smotre uz konsekutivni prijevod. Posebno nas veseli što će na skupu izlagati i naši studenti. Dođite ih podržati! Više informacija o skupu možete pronaći na mrežnoj stranici skupa.

Organizacijski odbor skupa
Pročitaj više
Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar
XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

Sveučilište u Zadru ugostit će od 8. do 12. svibnja 2017. sveukupno dvanaest sveučilišnih profesora, prevoditelja, pjesnika i glazbenika te jednog stripaša i ilustratora iz Španjolske, Portugala i Hrvatske na skupu posvećenom kulturnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka.

Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru priređuje jedanaestu godinu zaredom Dane iberoromanskih jezika i kultura koji će se održati od 8. do 12. svibnja. Tih dana Odsjek će ugostiti profesore, prevoditelje, pjesnike, glazbenike i zaljubljenike u iberoromanske kulture i jezike. Dane svečano otvaramo u ponedjeljak 8. svibnja u 19:00 sati u Svečanoj dvorani zgrade Sveučilišta. U sklopu otvorenja troje katalonskih pjesnika održat će recital katalonske poezije koju su na hrvatski prevodili studenti i profesori na Odsjeku. U 20:00 sati glazbenik Rui Oliveira održat će koncert Solo Fado. Ovim koncertom obilježava se proslava Dana portugalskog jezika i kulture Zajednice država portugalskog govornog područja koju promiče portugalski Institut Camões.

Danima iberoromanskih jezika i kultura želi se studentima španjolskog jezika i književnosti, ostalih iberoromanskih jezika te cijeloj akademskoj zajednici pružiti mogućnost boljeg upoznavanja s jezičnom i kulturnom raznolikosti Iberskoga poluotoka i Latinske Amerike. Kao i prethodnih godina, i ove godine predstavit će se četiri jezika: španjolski, portugalski, galješki i katalonski. Na ovogodišnjim Danima podjednako će biti zastupljene lingvističke i književne teme, prevođenje poezije i proze, audiovizualno prevođenje, ali i društvene i kulturne teme. Studenti će imati priliku sudjelovati u zanimljivim jezičnim, prevoditeljskim i pjesničkim radionicama. Dani neće biti lišeni glazbe, stoga ćemo na otvorenju imati priliku nazočiti ranije spomenutom koncertu, dok ćemo na zatvaranju, u petak 12. svibnja u 18:00 sati na Trgu 5 bunara, imati priliku slušati glazbenu izvedbu studentske skupine La banda.

Među uzvanicima posebno se ističu uvaženi profesori s nekoliko europskih sveučilišta koji će predstaviti lingvističke teme, teme iz književnosti i prevođenja: Dora Boráros-Bakucz sa Sveučilišta Pázmány Péter Katolikus Egyetem u Budimpešti, José Ramón Gómez Molina sa Sveučilišta u Valenciji, Enric Blanco Piñol sa Sveučilišta u Barceloni, Unai Lauzirika sa Sveučilišta u Leipzigu te Vanda Mikšić sa Sveučilišta u Zadru.

Aktivnosti koje će se odvijati u sklopu XI. Dana iberoromanskih jezika i kultura otvorene su cijeloj akademskoj zajednici i građanstvu.

I ovogodišnje izdanje Dana na Sveučilištu u Zadru omogućili su svojom financijskom i institucionalnom pomoći Odsjek za iberoromanske studije, Institut Camões, Institut Ramon Llull te Vlada Galicije.
Pročitaj više
XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura
Koncert "Fado a Solo"

Koncert "Fado a Solo"

Koncert Fado a Solo portugalskog pjevača fada Ruija Oliveire održat će se 8. svibnja s početkom u 20:00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Ovim događajem otvaraju se 11. dani iberoromanskih jezika i kultura u organizaciji Odsjeka za iberoromanske studije te se obilježava proslava Dana portugalskog jezika i kulture Zajednice država portugalskog govornog područja koju promiče portugalski Institut Camões.
Pročitaj više
Koncert "Fado a Solo"
First567810121314Last