Odjel za francuske i frankofonske studije

Novosti na odjelu

AUF raspisao natječaje namijenjene studentima

AUF raspisao natječaje namijenjene studentima

Concours "Mon idée d'affaires" : date limite 21 juin :  https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/concours-regional-idee-daffaires-2019/
             - destinés aux étudiants qui s’intéressent à l’entrepreneuriat;

             - le concours se déroule en 3 étapes;

             - les candidats dont les idées passeront en 2e étape bénéficieront d'un coaching professionnel;

             - les meilleures idées seront récompensées par des prix.

 

Appel à projets étudiants "Mon savoir en partage", date limite: 30 juin: https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-regional-a-projets-etudiants-savoir-partage/
           -  destiné à tous les étudiants créatifs, dynamiques, ambitieux, peu importe leur discipline;

           -  une opportunité unique de se faire remarquer, gagner de l'expérience et faire du réseautage en partageant son savoir, si peu qu'il soit.

           -  les meilleures proposition de projets, déposés individuellement ou par équipe de maximum 5 personnes, bénéficieront du soutien financier de l'AUF pour la mise en place.

         

Appels à projets étudiants "Je connais mon métier", date limite: 1er septembre : https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-regional-a-projets-etudiants/ 
          - destiné aux associations et aux groupes d'étudiants(maximum 4 personnes) pour la mise en place de projets de formation à l'acquisition de compétences douces, la découverte des métiers et toute autre activité socio-éducative.

         - les meilleurs projets bénéficieront d'un soutien de maximum 1 000 euros de la part de l'AUF pour la réalisation des activités avant la fin de 2019.

 

Pročitaj više
AUF raspisao natječaje namijenjene studentima
Gostujuće predavanje - dr. sc. Evaine Le Calvé Ivičević

Gostujuće predavanje - dr. sc. Evaine Le Calvé Ivičević

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane studente i nastavnike 
na predavanje koje će dr. sc. EVAINE LE CALVÉ IVIČEVIĆ (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) održati u srijedu, 15. svibnja 2019. u 12 sati (dvorana 155) na temu
Un aperçu de l'histoire du Québec en chansons (U sklopu nastave iz kolegija Kultura i književnost frankofonske Kanade).
 

Pročitaj više
Gostujuće predavanje - dr. sc. Evaine Le Calvé Ivičević
Rencontres francophones 2019:  Pragmatique énonciative et analyse du discours `a l'éprouve de l'application

Rencontres francophones 2019: Pragmatique énonciative et analyse du discours `a l'éprouve de l'application

Od 7. do 9. svibnja na Odjelu se održavaju drugi po redu frankofonski susreti s temom Pragmatique énonciative et analyse du discours `a l'épreuve de l'application. 

Program je podjeljen u niz od tri plenarna predavanja i šest radionica za studente francuskog jezika i književnosti.

Pročitaj više
Rencontres francophones 2019: Pragmatique énonciative et analyse du discours `a l'éprouve de l'application
Koje je boje francuska riječ?

Koje je boje francuska riječ?

U okviru Festivala znanosti BOJE Odjel za francuske i frankofonske studije organizira radionicu "Koje je boje francuska riječ?" koja je namijenjena predškolskoj i školskoj djeci svih uzrasta kao i odraslima, pa čak i samim studentima francuskig jezika u cilju povećanja spontanosti i demistificiranja učenja i približavanja individualnog doživljaja francuskog kao stranog jezika.
Radionicu će animirati studenti francuskog jezika, pedagogije  antropologije i sociologije s voditeljicom prof. Gordanom Cuissot Labus a idealno bi se trebala održavati ispred i unutar Gradske knjižnice  u srijedu, 10.04. od 15h do 18 h, 11.04. u područnoj knjižnici u Arbanasima, u četvrtak od 15h do 18h te u petak ispred Gradske knjiznice Zadar od 10h do 13 h.

Informacije o sadržaju i cljevima:

=======
"Koje je boje francuska riječ?"
Animacija u javnom prostoru (knjižnica i prostor ispred nje). 
Cilj je kroz održavanje  radionice približiti ideju sinestezije i povezivanja boja i zvučnih slika francuskih riječi i kratkih rečenica, referirajući se na neke francuske pjesnike poput Arthura Rimbauda.

Trajanje 3 dana po 3 sata 

Šest studenata Sveučilišta u Zadru vodit će animaciju, tipa radionice, u izravnoj komunikaciji sa širokom publikom u javnom prostoru. To su studenti francuskog jezika, pedagogije, antropologije i sociologije.

Oni će u prostoru unutar knjižnice i ispred nje, izgovarati izolirane pojmove i kratke rečenice na francuskom jeziku i pozvati najbližu publiku da im opiše koje boje i kakve slike, ili pak atmosferu kod njih izazivaju izgovorene riječi ili rečenice.
Samo izgovaranje riječi i rečenica trajat će 15 minuta a prikupljanje reakcija tj. boja i slika koje će slušatelji opisivati - trajat će od 15 minuta do pola sata (ovisit će o broju, prijemčivosti slušatelja).

Na velikom panou bit će izložene neke pjesme Arthura Rimbauda i Charlesa Baudelairea, u izvorniku (i sa fonetskom transkripcijom) i u hrvatskom prijevodu.

Cilj je ostvariti neposredni doživljaj francuskih zvučnih slika i povezati iskustva ove radionice sa nekim francuskim pjesnicima ekspresionistima ili njegovim pretečama (poput Arthura Rimbauda).

Studente će to osloboditi pritiska strukturiranog učenja jezika i dati im mogućnost izravne komunikacije s publikom (sve dobne skupine).
Građanstvo može uživati u vođenom i neobičnom doživljaju francuskog jezika.

Pročitaj više
Koje je boje francuska riječ?
Dan kazališnog odgoja

Dan kazališnog odgoja


U sklopu projekta "Dan kazališnog odgoja" koji će se održati u četvrtak
11.4.2019. pozivam Vas i Vaše studente na sudjelovanje na okruglom stolu
pod naslovom "Društvena važnost kazališta i odgoj građanske publike" u
Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 18:00h. Gošće okruglog stola
su dramaturginja i filmska redateljica Ana Marija Fabijanić, glumica i
lutkarica Marijana Matoković te kazališna producentica Jadranka Svaguša.
Ideja okruglog stola je potaknuti javnu raspravu na temu kazališta kao
živog medija i koja je njegova društvena uloga danas s fokusom na odnos
publike i umjetnika.

Također u sklopu projekta održat će se dvije se radionice: KAZALIŠTE KAO
PROMATRAČ(nica) i Lutkarstvo i animacija predmeta te predavanje na temu
Dramska pedagogija i njena primjena u školi.
 

Pročitaj više
Dan kazališnog odgoja
Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

U povodu Festivala Frankofonije 2019. godine u Hrvatskoj

čast nam je pozvati vas na sudjelovanje u razgovoru za okruglim stolom na temu

KULTURA I  LOKALNI RAZVOJ :UZ  OSVRT NA FRANCUSKO ISKUSTVO KULTURNIH POLITIKA

koji će se održati u Zadru, četvrtak, 4. travnja 2019. godine u 12 sati

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, Zadar

Svrha skupa je potaknuti učinkovitije međusobno komuniciranje brojnih dionika sustava kulturnih i drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma, u očuvanju i prezentiranju baštine i umjetnosti, posebice sagledavanje hvale vrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su u sjedištima HAZU u Zagrebu i Splitu, uz razmatranje i bilježenje pojedinačnih iskustava i projekata uglednih kulturnih djelatnika te sudjelovanje hrvatskih i francuskih stručnjaka iz različitih područja.

Uz pozdravnu riječ domaćina, sudionike će pozdraviti počasni gosti Nj.E. Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u RH i izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Velimira Neidhardta.

Nakon kratkih uvodnih izlaganja istaknutih stručnjaka iz različitih područja, mr. sc. Dine Bušić, Grad Zadar, dr.sc. Ive Fadića, dr.sc. Berislava Štefanca, Muzej antičkog stakla, Dorotee Kamber Kontić, Gradska knjižnica, Zadar, mag. art. hist. Gorane Barišić Bačelić, Tvrđave kulture Šibenik, doc. dr. sc. Tomislava Frlete, Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru i  izv. prof. dr. sc. Tade Oršolića, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, veselimo se mogućnosti upoznavanja s vašim iskustvima i pogledima na najavljene teme. U nadi da će ovaj susret opravdati vaša očekivanja, unaprijed zahvaljujemo na odazivu.

Srdačno i s poštovanjem, 

Prokultura - Opservatorij kulturnih politika – Split, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju i Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Pročitaj više
Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika
Natječaj za stipendiju WBI za učenje francuskog jezika za studente razine A1

Natječaj za stipendiju WBI za učenje francuskog jezika za studente razine A1

Pozivamo sve zainteresirane studente koji francuskim jezikom vladaju na razina A1 da se prijave na stipendiju Wallonie-Bruxelles International (WBI). Stipendija pokriva troškove tečaja francuskog jezika na Universite Libre de Bruxelles od 12. srpnja do 3. kolovoza 2019. godine, smještaj u Studentskom domu i prehranu. Prijave se predaju u tajništvo Odjela do utorka 9.4. (uz napomenu za stipendiju WBI).
Prijava treba sadržavati: životopis kandidata, prijepis ocjena, ispunjen obrazac (Formulaire d’été) s posebnim naglaskom na obrazloženje motivacije. 
Rezultati će biti objavljeni 23. travnja o.g.

Pročitaj više
Natječaj za stipendiju WBI za učenje francuskog jezika za studente razine A1
First7891012141516Last