Odjel za francuske i frankofonske studije

Novosti na odjelu

Mali tečaj argentinskog španjolskog

Mali tečaj argentinskog španjolskog

Odsjek za iberoromanske studije organizira:
Mini curso de español de Argentina
Pablo Lerner
_______
CLASE 1
Introducción al voseo
Historia, geografía y cultura de Argentina
Cultura popular argentina

CLASE 2
Práctica del voseo
Acercamiento a la música popular argentina
El fútbol y su folclore
El humor de los argentinos
_________
Četvrtak, 19.12.2013., od 10 do 14 sati
Dvorana 136
Pročitaj više
Mali tečaj argentinskog španjolskog
Sreća drugih i u vašim je rukama

Sreća drugih i u vašim je rukama

Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti priređuju humanitarnu akciju za pomoć pučkoj kuhinji "Sv. Vinka Paulskog".
Humanitarna akcija će trajati od utorka, 10. prosinca do subote, 14. prosinca 2013. Štandovi će svakoga dana u navedenom razdoblju biti postavljeni od 9:00 do 13:00h na četiri lokacije u gradu - na Narodnom trgu, ispred Doma hrvatske mladeži (kod studentske menze), kod tržnice u City Galleriji te na Novom kampusu (Ul. Dr. Franje Tuđmana 24i).
Na štandovima ćete moći ostaviti namirnice, sanitarne i druge potrepštine te posuđe (tanjure, čaše, šalice, plastične posude i sl.).
Malim znakom pažnje možete razveseliti 250 ljudi koji svakodnevno posjećuju pučku kuhinju. Nadamo se da ćete se uključiti u ovu akciju i učiniti dobro djelo za Božić jer „sreća drugih i u
vašim je rukama“.
Pročitaj više
Sreća drugih i u vašim je rukama
Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu

Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu

U ponedjeljak 9.12.2013. u 18:00 (dvorana 155) ugostit ćemo francusku autoricu Lou Raoul koja trenutačno boravi na jednomjesečnoj stipendiji u Splitu.

Lou Raoul piše poeziju i prozne tekstove, a dolazi iz Bretanje u kojoj se svakodnevno isprepleću dva jezika ‒ francuski i bretonski ‒ što je uvelike prisutno i u njezinim veoma poetičnim tekstovima posvećenim ponajprije ljudima i njihovu odnosu s prirodom, odnosno zavičajem i zavičajnim jezikom. Redovito objavljuje u književnim časopisima, a dosad joj je izašlo sedam zbirki pjesama. Surađuje s likovnim umjetnicima, a vodi i radionice kreativnog pisanja.

U organizaciji gostovanja Lou Raoul na inicijativu Francuskog instituta u Zagrebu sudjelovala je i Alliance française u Splitu.

Svi nastavnici, studenti i zainteresirani frankofoni najsrdačnije su dobro došli!
Pročitaj više
Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu
Prijem studenata

Prijem studenata

Prijem studenata prve godine preddiplomskog studija francuskog jezika i književnosti i španjolskog jezika i književnosti održat će se u srijedu, 9. listopada 2013., prema rasporedu na stranicama u rubrici Studentski info Odsjeka za francuski jezik i književnost i Odsjeka za iberoromanske studije.
Pročitaj više
Prijem studenata
Gostovanje Jaumea Cabréa

Gostovanje Jaumea Cabréa

Katalonski pisac Jaume Cabré, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Instituta Ramon Llull, izdavačke kuće Fraktura i udruge ZaPis, gostuje u Zadru na događanjima koja će se od 2.-4. rujna 2013. održati u DHM-u. Više o programu.
Svojim je Glasovima Pamana osvojio čitatelje u cijeloj Europi. Ovaj izvrsni roman upečatljiv je spoj povijesnih zbivanja i suvremenosti, koji su povezani napetom pričom o nesretnom učitelju izgubljenom u vrtlogu ratnih zbivanja i pokušaju da se usprkos svim preprekama razotkrije istina iz mračne prošlosti.

2.9.2013.
18.30h Prezentacija ciklusa Glasovi Pamana u Zadru
19.00h Projekcija prvog dijela miniserije (TV3, 2009.) koja se temelji na romanu Jaumea Cabréa. (Originalna verzija na katalonskom s prijevodom na engleski jezik.)

3.9.2013.
18.30h Projekcija drugog dijela miniserije utemeljene na romanu.
20.00h Filmski forum u suradnji sa ZaPisom.

4.9.2013.
19.00h Razgovor s autorom romana Jaumeom Cabréom.
Razgovor vodi dr. Nikola Vuletić. Prijevod s katalonskog na hrvatski: Ivan-Boško Habuš
Pročitaj više
Gostovanje Jaumea Cabréa
First2021222325272829Last