Odjel za francuske i frankofonske studije

novosti na odjelu

Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu

Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu

U ponedjeljak 9.12.2013. u 18:00 (dvorana 155) ugostit ćemo francusku autoricu Lou Raoul koja trenutačno boravi na jednomjesečnoj stipendiji u Splitu.

Lou Raoul piše poeziju i prozne tekstove, a dolazi iz Bretanje u kojoj se svakodnevno isprepleću dva jezika ‒ francuski i bretonski ‒ što je uvelike prisutno i u njezinim veoma poetičnim tekstovima posvećenim ponajprije ljudima i njihovu odnosu s prirodom, odnosno zavičajem i zavičajnim jezikom. Redovito objavljuje u književnim časopisima, a dosad joj je izašlo sedam zbirki pjesama. Surađuje s likovnim umjetnicima, a vodi i radionice kreativnog pisanja.

U organizaciji gostovanja Lou Raoul na inicijativu Francuskog instituta u Zagrebu sudjelovala je i Alliance française u Splitu.

Svi nastavnici, studenti i zainteresirani frankofoni najsrdačnije su dobro došli!
Pročitaj više
Gostovanje Lou Raoul na zadarskom Sveučilištu
Prijem studenata

Prijem studenata

Prijem studenata prve godine preddiplomskog studija francuskog jezika i književnosti i španjolskog jezika i književnosti održat će se u srijedu, 9. listopada 2013., prema rasporedu na stranicama u rubrici Studentski info Odsjeka za francuski jezik i književnost i Odsjeka za iberoromanske studije.
Pročitaj više
Prijem studenata
Gostovanje Jaumea Cabréa

Gostovanje Jaumea Cabréa

Katalonski pisac Jaume Cabré, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Instituta Ramon Llull, izdavačke kuće Fraktura i udruge ZaPis, gostuje u Zadru na događanjima koja će se od 2.-4. rujna 2013. održati u DHM-u. Više o programu.
Svojim je Glasovima Pamana osvojio čitatelje u cijeloj Europi. Ovaj izvrsni roman upečatljiv je spoj povijesnih zbivanja i suvremenosti, koji su povezani napetom pričom o nesretnom učitelju izgubljenom u vrtlogu ratnih zbivanja i pokušaju da se usprkos svim preprekama razotkrije istina iz mračne prošlosti.

2.9.2013.
18.30h Prezentacija ciklusa Glasovi Pamana u Zadru
19.00h Projekcija prvog dijela miniserije (TV3, 2009.) koja se temelji na romanu Jaumea Cabréa. (Originalna verzija na katalonskom s prijevodom na engleski jezik.)

3.9.2013.
18.30h Projekcija drugog dijela miniserije utemeljene na romanu.
20.00h Filmski forum u suradnji sa ZaPisom.

4.9.2013.
19.00h Razgovor s autorom romana Jaumeom Cabréom.
Razgovor vodi dr. Nikola Vuletić. Prijevod s katalonskog na hrvatski: Ivan-Boško Habuš
Pročitaj više
Gostovanje Jaumea Cabréa
Osnivanje Alumni kluba Odsjeka za francuski jezik i književnost

Osnivanje Alumni kluba Odsjeka za francuski jezik i književnost

Iznimno nam je zadovoljstvo obavijestiti Vas o osnivanju Alumni kluba Odsjeka za francuski jezik i književnost, Odjela za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru koji nosi radni naziv Udruga bivših studenata i prijatelja Odsjeka za francuski jezik i književnost.

Udruga ima za cilj uspostavljanje i održavanje veza između Odsjeka za francuski jezik i knijževnost, njegovih studenata i prijatelja u svrhu promicanja ugleda i skrbi za njegov razvitak i napredak; izgradnju, održavanje i unaprjeđivanje osobnih i profesionalnih veza sadašnjih i bivših studenata i profesora; poticanje njihovih znanstvenih, stručnih i kulturnih djelatnosti te razmjenu informacija i iskustava. Više o samim ciljevima i planovima Udruge možete saznati, ali i dati svoje ideje i zamisli, pridružite li nam se na domjenku koji će se održati u srijedu, 12. lipnja 2013. s početkom u 19 sati u Q-baru (bivšem Maya pub-u; Liburnska obala 6, Zadar). Za Vas smo pripremili kratak prigodni program te druženje à la française.

Željeli bismo pripomenuti kako je bilo uistinu teško doći do svih bivših studenata i njihovih kontakata te kako su se neki podaci vremenom izgubili, ulice promijenile ime, a žene prezime. Stoga ste slobodni provjeriti s Vašim bivšim kolegama jesu li i oni primili ovaj poziv, odnosno pozvati ih na spomenuti događaj i učlanjenje.

Ako niste u mogućnosti doći, a želite postati članom Alumni kluba Odsjeka za francuski jezik i književnost, molimo Vas da ispunite pristupnicu i anketu te nam ih ispunjene pošaljete poštom:
Odsjek za francuski jezik i književnost
Obala Kralja Petra Krešimira IV 2
23000 Zadar
(za Alumni klub)

ili nam se obratite mailom na: alumnifr.unizdhr@gmail.com

Radujemo se druženju i budućoj suradnji!

Odsjek za francuski jezik i književnost
Pročitaj više
Osnivanje Alumni kluba Odsjeka za francuski jezik i književnost
First1516171820222324Last