Odjel za francuske i frankofonske studije

novosti na odjelu

Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar

Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom Rencontres francophones à Zadar u organizaciji Odsjeka za francuski jezik i književnost održat će se 23. i 24. svibnja na Sveučilištu u Zadru (Svečana dvorana, Stari kampus). Tema prvog izdanja skupa bit će Belgija, njezina, književnost, jezik i kultura. Na skupu će sudjelovati 16 izlagača. Radni jezik je francuski, no Darko Macan, stručnjak za strip, održat će predavanje na hrvatskom jeziku. Također je predviđeno predstavljanje 'belgijskog' broja Književne smotre uz konsekutivni prijevod. Posebno nas veseli što će na skupu izlagati i naši studenti. Dođite ih podržati! Više informacija o skupu možete pronaći na mrežnoj stranici skupa.

Organizacijski odbor skupa
Pročitaj više
Međunarodni znanstveni skup - Rencontres francophones à Zadar
XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

Sveučilište u Zadru ugostit će od 8. do 12. svibnja 2017. sveukupno dvanaest sveučilišnih profesora, prevoditelja, pjesnika i glazbenika te jednog stripaša i ilustratora iz Španjolske, Portugala i Hrvatske na skupu posvećenom kulturnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka.

Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru priređuje jedanaestu godinu zaredom Dane iberoromanskih jezika i kultura koji će se održati od 8. do 12. svibnja. Tih dana Odsjek će ugostiti profesore, prevoditelje, pjesnike, glazbenike i zaljubljenike u iberoromanske kulture i jezike. Dane svečano otvaramo u ponedjeljak 8. svibnja u 19:00 sati u Svečanoj dvorani zgrade Sveučilišta. U sklopu otvorenja troje katalonskih pjesnika održat će recital katalonske poezije koju su na hrvatski prevodili studenti i profesori na Odsjeku. U 20:00 sati glazbenik Rui Oliveira održat će koncert Solo Fado. Ovim koncertom obilježava se proslava Dana portugalskog jezika i kulture Zajednice država portugalskog govornog područja koju promiče portugalski Institut Camões.

Danima iberoromanskih jezika i kultura želi se studentima španjolskog jezika i književnosti, ostalih iberoromanskih jezika te cijeloj akademskoj zajednici pružiti mogućnost boljeg upoznavanja s jezičnom i kulturnom raznolikosti Iberskoga poluotoka i Latinske Amerike. Kao i prethodnih godina, i ove godine predstavit će se četiri jezika: španjolski, portugalski, galješki i katalonski. Na ovogodišnjim Danima podjednako će biti zastupljene lingvističke i književne teme, prevođenje poezije i proze, audiovizualno prevođenje, ali i društvene i kulturne teme. Studenti će imati priliku sudjelovati u zanimljivim jezičnim, prevoditeljskim i pjesničkim radionicama. Dani neće biti lišeni glazbe, stoga ćemo na otvorenju imati priliku nazočiti ranije spomenutom koncertu, dok ćemo na zatvaranju, u petak 12. svibnja u 18:00 sati na Trgu 5 bunara, imati priliku slušati glazbenu izvedbu studentske skupine La banda.

Među uzvanicima posebno se ističu uvaženi profesori s nekoliko europskih sveučilišta koji će predstaviti lingvističke teme, teme iz književnosti i prevođenja: Dora Boráros-Bakucz sa Sveučilišta Pázmány Péter Katolikus Egyetem u Budimpešti, José Ramón Gómez Molina sa Sveučilišta u Valenciji, Enric Blanco Piñol sa Sveučilišta u Barceloni, Unai Lauzirika sa Sveučilišta u Leipzigu te Vanda Mikšić sa Sveučilišta u Zadru.

Aktivnosti koje će se odvijati u sklopu XI. Dana iberoromanskih jezika i kultura otvorene su cijeloj akademskoj zajednici i građanstvu.

I ovogodišnje izdanje Dana na Sveučilištu u Zadru omogućili su svojom financijskom i institucionalnom pomoći Odsjek za iberoromanske studije, Institut Camões, Institut Ramon Llull te Vlada Galicije.
Pročitaj više
XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura
Koncert "Fado a Solo"

Koncert "Fado a Solo"

Koncert Fado a Solo portugalskog pjevača fada Ruija Oliveire održat će se 8. svibnja s početkom u 20:00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Ovim događajem otvaraju se 11. dani iberoromanskih jezika i kultura u organizaciji Odsjeka za iberoromanske studije te se obilježava proslava Dana portugalskog jezika i kulture Zajednice država portugalskog govornog područja koju promiče portugalski Institut Camões.
Pročitaj više
Koncert "Fado a Solo"
60. obljetnica Odsjeka za francuski jezik i književnost

60. obljetnica Odsjeka za francuski jezik i književnost

Članovi Odsjeka za francuski jezik i književnost imaju čast pozvati Vas na svečanost obilježavanja njegove 60. obljetnice koja će se održati u četvrtak, 27. travnja 2017. od 18:30-20:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV br. 2.

Nakon svečanosti, Odsjek za francuski jezik i književnost poziva Vas na prigodni domjenak.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite do 21. travnja na bvodanov@unizd.hr.

Program

UFR de langue et littérature françaises de l'Université de Zadar a le plaisir de vous inviter à la célébration de son 60ème anniversaire qui aura lieu le jeudi 27 avril 2017, de 18h30 à 20h dans la Grande salle de l'Université, Obala kralja Petra Krešimira IV/2.

La cérémonie sera suivie d'un cocktail.

R. S. V. P. avant le 21 avril : bvodanov@unizd.hr

Programme

Pročitaj više
60. obljetnica Odsjeka za francuski jezik i književnost
Recital francuske poezije

Recital francuske poezije

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na recital francuske poezije koji se odvija u okviru Dana frankofonije i koji će se održati u četvrtak 30. ožujka u 20.00 sati u dvorani studentskog kluba Božo Lerotić. Ulaz slobodan. Trajanje: 30 min.

Kazališna radionica Odsjeka za francuski jezik i književnost
Pročitaj više
Recital francuske poezije
Posloži svoju budućnost - Case Study Competition

Posloži svoju budućnost - Case Study Competition

Case Study Competition, vodeće regionalno studentsko natjecanje i ove godine poziva studente da se prijave i sudjeluju u izradi rješenja stvarnih poslovnih slučajeva. Prijave su otvorene 6. ožujka i traju sve do 17. ožujka.
U nastavku donosimo listu poduzeća i nazive ovogodišnjih poslovnih slučajeva;
Adacta - Kako uspjeti u Londonu?
Carlsberg Croatia (PAN) - „360 degree“ kampanja za Pan brend piva
Hrvatski Telekom - Korisničko iskustvo: Kako će izgledati usluge korisničke podrške u budućnosti?
INA - Pozicioniranje poduzeća TRS d.o.o i Plavi tim d.o.o., u stopostotnom vlasništvu Ine, na tržištu financijskih i IT usluga
L’Oreal Adria - DERCOS – Vaše rješenje protiv prhuti!
Pliva - Unaprjeđenje proizvodnje sirupa- mapiranje toka vrijednosti (Value stream map-VSM)
Privredna banka Zagreb - Povećanje konkurentnosti poslovanja srednjeg i malog poduzeća (SME) Privredne banke Zagreb d.d.
Reebok (adidas Croatia) - Pozicionirati Reebok kao leadera u „tough fitness“ kategoriji kroz „Gym Is Everywhere“
Samsung Electronics Adriatic - “Going live with Samsung Vacuum Cleaners”
Zagrebačka banka - DOŠLA ZABA S KOLAČIMA (Moja prva poduzetnička avantura: svi koraci do slatke, male slastičarne)
Case Study Competition natjecanje je u kojem poslodavci daju stvarne poslovne slučajeve, a studenti zatim osmišljavaju efikasna, inovativna i kreativna rješenja. Poslovni slučajevi nisu ograničeni na samo dio fakulteta već je natjecanje otvoreno za sve studente. Timovi se sastoje od dva do četiri člana, a svakom je timu na raspolaganju mentor iz poduzeća čiji poslovni slučaj rješavaju.
Sve informacije o tijeku natjecanja i prijavama možeš pronaći na web i facebook stranici natjecanja.
Pročitaj više
Posloži svoju budućnost - Case Study Competition
First678911131415Last