Odjel za francuske i frankofonske studije

STUDIJSKO PUTOVANJE STUDENATA ODJELA ZA FRANCUSKE I FRANKOFONSKE STUDIJE U ORGANIZACIJI VIŠE LEKTORICE MAJE LUKEŽIĆ ŠTORGA (KM ERASMUS +)

Nakon odslušanih video predavanja koja su tijekom ožujka za naše studente održali kolege s Université de Bourgogne, došao je trenutak za realizaciju fizičke mobilnosti predviđene programom. U četvrtak, 4. travnja u poslijepodnevnim satima u pratnji naših nastavnika docenta Patricka Levačića i više lektorice Maje Lukežić Štorga, 37 studenata svih godina Odjela za francuske i frankofonske studije krenulo je na studijsko putovanje u Francusku. Dane koji su prethodili dolasku na Université de Bourgogne proveli smo u više francuskih gradova s kojima Sveučilište ima potpisane Erasmus+ sporazume. Tijekom putovanja studenti su održali izlaganja o regijama kojima smo prolazili kao i lokalitetima koje smo posjećivali.

U petak ujutro, nakon noćne vožnje, razbudili smo se uz zvukove koji su dopirali s gradilišta oko europskih institucija u Strasbourgu; posjetili smo Europski parlament te stari dio Strasbourga. Nastavili smo prema Nancyju u kojem smo imali prilike poslušati neke nove priče i legende. Subotu poslijepodne i nedjelju smo proveli u Parizu. Zaustavili smo se nakratko na Champs-Elysées, prošetali smo Latinskom četvrti (studentska četvrt u kojoj je osnovano Sveučilište Sorbonne), bulevarima koji su bili mjesto okupljanja francuskih književnika i filozofa te se navečer uputili na Montmartre. U nedjelju ujutro dio je studenata samostalno posjetio Louvre, a dio u pratnji nastavnice Lukežić Štorga otišao na izložbu Paris1840. Inventer l’impresionnisme koja se tada održavala u Musée d’Orsay. Imali smo prilike osjetiti i duh poznatog Pariškog maratona koji se održao te nedjelje. Prošetali smo uz Senu, malo se zaustavili kod bukinista, posjetili Île de la Cité, tržnicu cvijeća, Hôtel de ville te se uputili prema Centre Georges Pompidou. Posjet Parizu završili smo kod Eiffelova tornja te zajedničkom vožnjom po Seni nakon koje smo napustili Pariz i krenuli put našeg ciljanog odredišta.

Od ponedjeljka 8. travnja do petka, 12. travnja, studenti, raspoređeni u više manjih skupina nazočili su raznim, unaprijed dogovorenim predavanjima na Université de Bourgogne. Većina studenata bila je smještena u studentskom domu unutar kampusa te su tako imali priliku osjetiti studentski život u potpunosti. Kampus je izuzetno velik što ne čudi uzevši u obzir činjenicu da Université de Bourgogne trenutno broji 20 tisuća studenata.u ponedjeljak predvečer, u prekrasno priprmljenu šetnju Dijonom su nas povele naše dvije studentice koje borave u Dijonu cijeli ljetni semestar u okviru Erasmus+ programa te su svojim praktičnim savjetima o iskustvu studentskog života u Dijonu uvelike pomogle svim ostalim studentima.  U utorak je za naše studente priređen domjenak na kojem su se našim studentima obratili dekan E. Heilmann te pročelnik  Odjela Sciences du langage J.-.B.Goussard kao i kolega S. Bajrić zahvaljujući čijoj dobroj volji smo uspjeli ostvariti ono što smo naumili. Nazočili su i nastavnici koji su našim studentima održavali video-predavanja tijekom ožujka. U pratnji naših studenata bili su naši nastavnici Patrick Levačić i Maja Lukežić Štorga. Imali smo priliku jedni drugima zahvaliti na prvoj ovakvoj suradnji te otvoriti prostora za neku novu suradnju nastavnika i studenata.
U srijedu, 10. travnja nakon jutarnjih predavanja uputili smo se na izlet : preko gradića Beaune prema Lyonu, gradu koji je oduševio naše studente.

Bila je ovo izvrsna prilika da se studenti upoznaju s gradovima s kojima Sveučilište ima potpisane Erasmus+ sporazume te se možda u budućnosti lakše odluče gdje otići na neki duži boravak u okviru Erasmus+ programa. bila je ovo prilika vidjeti i osjetiti barem na par dana kako izgledaju predavanja i studentski život u Francuskoj, naučiti nešto više o Francuskoj, gradovima i znamenitostima, a ponajviše prilika govoriti francuski i vidjeti da se nije tako teško snaći na francuskom bilo da se radi o praćenju predavanja bilo da se radi o svim ostalim situacijama kada se trebalo služiti francuskim. Mnogi studenti su dobili pohvale za svoj francuski, ali i ponašanje (od restorana preko metroa nadalje).

S obzirom na lijepo iskustvo i sve ono što su ovim putovanjem studenti imali priliku otkriti, nadamo se i nekim novim sličnim projektima.

Organizatorica studijskog putovanja: viša lektorica Maja Lukezić Štorga, prof.