Odjel za francuske i frankofonske studije

Studijsko putovanje studenata Odjela za francuske i frankofonske studije

Studijsko putovanje studenata Odjela za francuske i frankofonske studije

Nakon gotovo godinu dana priprema, raznih programa, izmjena datuma putovanja, organizacije, potrage za partnerskim sveučilištem koje bi u istom tjednu prihvatilo naših 37 studenata te čiji bi profesori bili voljni našim studentima održavati video predavanja iz Francuske prije i nakon našeg dolaska u Francusku, krajem 2023. godine dobili smo pozitivan odgovor i prihvatno pismo s Université de Bourgogne. Dok su studenti (u vrijeme praznika jer rečeno je tada ili nikada) marljivo i brzo prikupljali svu potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj (nije bilo uvijek jednostavno!), naša profesorica Maja Lukežić Štorga, viša lektorica, organizatorica i voditeljica studijskog putovanja brinula se da se sve odradi na vrijeme krenuvši od prijava, prijevoza, rezervacije smještaja, razrade programa posjeta znamenitostima i lokalitetima, ulaznica za muzeje, rasporeda video predavanja, rasporeda predavanja kojima će naši studenti nazočiti za vrijeme boravka u Dijonu, sastanaka s kolegama s Université de Bourgogne itd. Za potrebe ovog projekta osmišljen je kolegij pod nazivom Les sciences du langage pour les étudiants en Erasmus+ à courte durée. Tijekom sastanaka dogovoreni su termini i teme video predavanja te predavači, ali smo se dotakli  i svih ostalih stvari bitnih za realizaciju ovog projekta i putovanja. Našim studentima u Dijonu svoja predavanja otvorit će više od 20 predavača u raznim zvanjima te će time biti pokrivene raznovrsne teme iz lingvisitke, književnosti itd.  Veliko hvala našem kolegi Samiru Bajriću na svom trudu i angažmanu na njegovom matičnom sveučilištu Université de Bourgogne  koji je kao što i priliči otvorio video predavanja 5. ožujka predavanjem naziva Dénominations de l’étranger. Volimo isticati da je kolega Bajrić studij francuskog jezika i književnosti završio upravo na Sveučilištu u Zadru te može poslužiti kao primjer da se željom za učenjem te znanjem može stići daleko. Tu poruku je na neki način i sam prenio našim studentima na početku jučerašnjeg video predavanja.

Hvala pročelnici, izv. prof. Barbari Vodanović koja je uspostavila prvi kontakt s kolegom Bajrićem; hvala Marini Šišak, lektorici i odjelnoj Erasmus koordinatorici; hvala i našoj bivšoj studentici Kristini Budak trenutačno zaposlenoj u Uredu za međunarodnu suradnju. Na putovanju nam se pridružuje  dr. sc. Patrick Levačić, doc. koji će se narednih dana pozabaviti čitanjem izlaganja koje studenti pripremaju na temelju tema koje im je dodijelila viša lektorica Lukežić Štorga, a kojima su obuhvaćeni svi bitni lokaliteti kao i regije kojima prolazimo i koje posjećujemo tijekom putovanja.

Naše nove priče uslijedit će kada krenemo na samo putovanje, a dotad ćete moći pogledati koju novu fotografiju s naših nadolazećih video predavanja. Već danas nastavljamo s predavanjem o jezičnoj intuiciji.

                Maja Lukežić Štorga, viša lektorica, organizatorica i voditeljica studijskog putovanja