Odjel za francuske i frankofonske studije
Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

KAKO JE STUDIRATI U HRVATSKOJ?

Poziv studentima za sudjelovanje u najvećem istraživanju o kvaliteti studentskog života u Europi

Dragi studenti/ce,
Obavještavamo Vas da je provođenje istraživanja EUROSTUDENT VI o kvaliteti studentskog života i ekonomskim uvjetima studiranja u Hrvatskoj produženo do 30. svibnja 2016. godine, te do tog roka možete pristupiti web upitniku i sudjelovati u istraživanju.
Zahvaljujemo svima Vama koji ste već ispunili upitnik i pozivamo Vas koji se još niste uključili u istraživanje da se odazovete pozivu i ispunite upitnik kojem možete pristupiti putem mrežne stranice www.eurostudent.hr.
EUROSTUDENT je međunarodni projekt (http://www.eurostudent.eu) koji se provodi u 37 europskih zemalja i pruža empirijske podatke o kvaliteti studentskog standarda na nacionalnoj i europskoj razini.
EUROSTUDENT VI je treće istraživanje u nizu koje se provodi u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi u putem web ankete na reprezentativnom uzorku od 36.000 studenata koji trenutačno studiraju na nekom od visokih učilišta u RH.
Vaše sudjelovanje je u potpunosti dobrovoljno i web anketi možete pristupiti na jedan od načina:
putem poveznice koju ćete dobiti na adresu elektronske pošte,
putem poveznice koju ste dobiti na adresu elektronske pošte vašeg AAIEduHr identiteta koju možete provjeriti logirajući se na WebMail Vašeg visokog učilišta s AAIEduHr identitetom (koristite ga za pristup wireless mreži eduroam na fakultetu, Moodle odnosno Loomen sustavu, u knjižnicama fakulteta za pretraživanje literature, itd.).
putem autorizacije na mrežnoj stranici istraživanja: www.eurostudent.hr.
uz primjenu Vašeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta.
Molimo Vas da ispunjavanjem ankete opišete kakva je kvaliteta života studenata na Vašem visokom učilištu i gradu u kojem studirate, a slikama i širim opisima dodate više informacija o temama u upitniku na Facebook stranici istraživanja. Dio slikovnog i tekstualnog materijala poslužit će i u oblikovanju Nacionalnog izvješća o kvaliteti života studenata koje će kroz analizu rezultata ankete prikazati stanje u Hrvatskoj.
Posebnu pažnju obratite na sva pitanja jer svako ima funkciju u opisu uvjeta života studenata (npr. tablice izvora financiranja i troškova za vrijeme studija služe između ostalog za analizu koliki iznosi stipendija pokrivaju troškove studija).
Sve informacije o istraživanju moći ćete pratiti i na Facebook stranici istraživanja: www.facebook.com/EUROSTUDENT6HR.
Rezultati prethodnih EUROSTUDENT istraživanja su u mnogim zemljama poslužili kao poticaj za razvoj i unapređenje javnih politika u sustavu visokog obrazovanja. U Hrvatskoj su dosadašnja istraživanja EUROSTUDENT dala informaciju za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te osnivanje Nacionalne skupine za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te izradi dokumenta koji se bavi nejednakim mogućnostima studiranja za mlade iz različitih društvenih skupina.
Nacionalno izvješće o istraživanju provedenom 2014. godine dostupno je na mrežnoj stranici:
http://iro.hr/userdocs/File/EUROSTUDENT%20V_Nacionalno%20izvje%C5%A1%C4%87e%20istra%C5%BEivanja%20za%20Hrvatsku%20za%202014.%20godinu.pdf.
Pozivamo Vas da podijelite s nama svoje mišljenje o studiranju u Hrvatskoj i doprinesete poticanju pozitivnih promjena u skladu s potrebama studenata.

prof. dr. sc. Ivan Rimac

voditelj istraživanja EUROSTUDENT VI
Pročitaj više
Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi
Poziv studentima za sudjelovanje u međunarodnom istraživanju GUESSS

Poziv studentima za sudjelovanje u međunarodnom istraživanju GUESSS

Pozivaju se studenti na sudjelovanje u međunarodnom istraživanju GUESSS – Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey. Ove će godine po prvi put u GUESSS-ovu globalnom istraživanju poduzetničkih sklonosti studentske populacije sudjelovati i studentska populacija u Republici Hrvatskoj te je sudjelovanje studenata u ovom istraživanju od velike važnosti.

Upitnik je dostupan ovdje.

Svi studenti koji budu sudjelovali u istraživanju i koji pošalju u potpunosti ispunjen online upitnik sudjelovat će u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti jednu od dviju vrijednih nagrada.
Pročitaj više
Poziv studentima za sudjelovanje u međunarodnom istraživanju GUESSS
Izložba «Oslobođeni crteži»

Izložba «Oslobođeni crteži»

Od 10. do 20. svibnja 2016. na Sveučilištu u Zadru održat će se izložba «Oslobođeni crteži» u organizaciji Odsjeka za francuski jezik i književnost i Francuskog instituta. Izložba se sastoji od 12 panoa novinskih crteža brojnih ilustratora iz cijeloga svijeta, koji se bave aktualnim temama vezanim uz slobodu izražavanja: cenzura, Internet, korupcija, ženska prava, klima, sport, rasizam itd.
Izložba će tijekom dva tjedna biti postavljena na svim katovima starog kampusa Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2).
Pročitaj više
Izložba «Oslobođeni crteži»
Večer francuske skladbe u Gradskoj loži

Večer francuske skladbe u Gradskoj loži

Odsjek za francuski jezik i književnost u suradnji s Narodnim muzejem i Hrvatsko-francuskom udrugom organizira Večer francuske skladbe u Gradskoj loži. Priredba će se održati u Gradskoj loži u petak, 13.svibnja u 19h. Program izvode učenici, studenti i profesori Glazbene škole „Blagoje Bersa“, Oš „Petar Preradović“, Gimnazije „Juraj Baraković“, Gimnazije „Vladimir Nazor“ te studenti i profesori Odsjeka za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru.
Program
Pročitaj više
Večer francuske skladbe u Gradskoj loži

Theme picker