Odjel za francuske i frankofonske studije
Koje je boje francuska riječ?

Koje je boje francuska riječ?

U okviru Festivala znanosti BOJE Odjel za francuske i frankofonske studije organizira radionicu "Koje je boje francuska riječ?" koja je namijenjena predškolskoj i školskoj djeci svih uzrasta kao i odraslima, pa čak i samim studentima francuskig jezika u cilju povećanja spontanosti i demistificiranja učenja i približavanja individualnog doživljaja francuskog kao stranog jezika.
Radionicu će animirati studenti francuskog jezika, pedagogije  antropologije i sociologije s voditeljicom prof. Gordanom Cuissot Labus a idealno bi se trebala održavati ispred i unutar Gradske knjižnice  u srijedu, 10.04. od 15h do 18 h, 11.04. u područnoj knjižnici u Arbanasima, u četvrtak od 15h do 18h te u petak ispred Gradske knjiznice Zadar od 10h do 13 h.

Informacije o sadržaju i cljevima:

=======
"Koje je boje francuska riječ?"
Animacija u javnom prostoru (knjižnica i prostor ispred nje). 
Cilj je kroz održavanje  radionice približiti ideju sinestezije i povezivanja boja i zvučnih slika francuskih riječi i kratkih rečenica, referirajući se na neke francuske pjesnike poput Arthura Rimbauda.

Trajanje 3 dana po 3 sata 

Šest studenata Sveučilišta u Zadru vodit će animaciju, tipa radionice, u izravnoj komunikaciji sa širokom publikom u javnom prostoru. To su studenti francuskog jezika, pedagogije, antropologije i sociologije.

Oni će u prostoru unutar knjižnice i ispred nje, izgovarati izolirane pojmove i kratke rečenice na francuskom jeziku i pozvati najbližu publiku da im opiše koje boje i kakve slike, ili pak atmosferu kod njih izazivaju izgovorene riječi ili rečenice.
Samo izgovaranje riječi i rečenica trajat će 15 minuta a prikupljanje reakcija tj. boja i slika koje će slušatelji opisivati - trajat će od 15 minuta do pola sata (ovisit će o broju, prijemčivosti slušatelja).

Na velikom panou bit će izložene neke pjesme Arthura Rimbauda i Charlesa Baudelairea, u izvorniku (i sa fonetskom transkripcijom) i u hrvatskom prijevodu.

Cilj je ostvariti neposredni doživljaj francuskih zvučnih slika i povezati iskustva ove radionice sa nekim francuskim pjesnicima ekspresionistima ili njegovim pretečama (poput Arthura Rimbauda).

Studente će to osloboditi pritiska strukturiranog učenja jezika i dati im mogućnost izravne komunikacije s publikom (sve dobne skupine).
Građanstvo može uživati u vođenom i neobičnom doživljaju francuskog jezika.

Pročitaj više
Koje je boje francuska riječ?
Dan kazališnog odgoja

Dan kazališnog odgoja


U sklopu projekta "Dan kazališnog odgoja" koji će se održati u četvrtak
11.4.2019. pozivam Vas i Vaše studente na sudjelovanje na okruglom stolu
pod naslovom "Društvena važnost kazališta i odgoj građanske publike" u
Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 18:00h. Gošće okruglog stola
su dramaturginja i filmska redateljica Ana Marija Fabijanić, glumica i
lutkarica Marijana Matoković te kazališna producentica Jadranka Svaguša.
Ideja okruglog stola je potaknuti javnu raspravu na temu kazališta kao
živog medija i koja je njegova društvena uloga danas s fokusom na odnos
publike i umjetnika.

Također u sklopu projekta održat će se dvije se radionice: KAZALIŠTE KAO
PROMATRAČ(nica) i Lutkarstvo i animacija predmeta te predavanje na temu
Dramska pedagogija i njena primjena u školi.
 

Pročitaj više
Dan kazališnog odgoja
Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

U povodu Festivala Frankofonije 2019. godine u Hrvatskoj

čast nam je pozvati vas na sudjelovanje u razgovoru za okruglim stolom na temu

KULTURA I  LOKALNI RAZVOJ :UZ  OSVRT NA FRANCUSKO ISKUSTVO KULTURNIH POLITIKA

koji će se održati u Zadru, četvrtak, 4. travnja 2019. godine u 12 sati

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, Zadar

Svrha skupa je potaknuti učinkovitije međusobno komuniciranje brojnih dionika sustava kulturnih i drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma, u očuvanju i prezentiranju baštine i umjetnosti, posebice sagledavanje hvale vrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su u sjedištima HAZU u Zagrebu i Splitu, uz razmatranje i bilježenje pojedinačnih iskustava i projekata uglednih kulturnih djelatnika te sudjelovanje hrvatskih i francuskih stručnjaka iz različitih područja.

Uz pozdravnu riječ domaćina, sudionike će pozdraviti počasni gosti Nj.E. Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u RH i izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Velimira Neidhardta.

Nakon kratkih uvodnih izlaganja istaknutih stručnjaka iz različitih područja, mr. sc. Dine Bušić, Grad Zadar, dr.sc. Ive Fadića, dr.sc. Berislava Štefanca, Muzej antičkog stakla, Dorotee Kamber Kontić, Gradska knjižnica, Zadar, mag. art. hist. Gorane Barišić Bačelić, Tvrđave kulture Šibenik, doc. dr. sc. Tomislava Frlete, Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru i  izv. prof. dr. sc. Tade Oršolića, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, veselimo se mogućnosti upoznavanja s vašim iskustvima i pogledima na najavljene teme. U nadi da će ovaj susret opravdati vaša očekivanja, unaprijed zahvaljujemo na odazivu.

Srdačno i s poštovanjem, 

Prokultura - Opservatorij kulturnih politika – Split, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju i Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Pročitaj više
Okrugli stol na temu Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

Theme picker