Odjel za francuske i frankofonske studije

Otvoren natječaj za "freemover" mobilnosti

Poštovani,

željeli bismo vas obavijestiti kako je otvoren natječaj za freemover mobilnosti u CEEPUS-u. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU. U okviru natječaja moguće je podnijeti prijave za stipendiju u ljetnom semestru tekuće akademske godine i bit će otvoren do 30.11.2022.

Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava:

1)      Freemover mobilnosti su po periodu trajanja i iznosu stipendija iste kao i mrežne mobilnosti, no imaju manju šansu da budu odobrene u odnosu na mrežne mobilnosti. Moguće je podnijeti više prijava na istom natječaju, no ne preporučamo više od 1 po državi, odnosno više od 3 ukupno.

2)      Freemover prijave omogućavaju stipendije na bilo kojem visokom učilištu u nekoj od zemalja koje sudjeluju u programu, a ne samo na visokom učilištu koje je dio iste CEEPUS mreže s matičnom ustanovom.

3)      Prijave nominira nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj  (Agencija) a njihovu kvalitetu provjerava nacionalni ured za CEEPUS u zemlji primateljici, koji je i ključan za njihovo odobrenje. Lokalni CEEPUS koordinatori ne sudjeluju u odobravanju prijava u sustavu, no mogu se angažirati u smislu potpisivanja prihvatnog pisma ili pisama preporuke (obavezna dokumentacija za freemover prijave, pojašnjenje u nastavku).

4)      Kriteriji za odobrenje freemover  prijava razlikuju se od zemlje od zemlje, osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže no i o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu, no dobro sročena i gramatički ispravna motivacija u prijavi  (zašto prijava baš na to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU) je ključna.

5)      Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info, prije logina u MyCEEPUS, na dnu sučelja pod „Downloads“

Ljubazno molimo da vaše kolege i studente upoznate sa otvaranjem roka za freemovere te da obavijest o natječaju objavite na mrežnim stranicama vaših ustanova.Za sva eventualna dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Tanja Veljak