Odjel za francuske i frankofonske studije

Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj 2023

Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj 2023

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2023. Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 3. svibnja 2023. organizira 2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Od siječnja ove godine dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čita i sa svojim nastavnicima radi na 4 romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2022.: Vivre vite Brigitte Giraud (Flammarion), Les presque sœurs Cloé Korman (Seuil), Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija (Gallimard) i Une somme humaine Makenzyja Orcela (Rivages).

U srijedu, 3. svibnja 2023. studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zadru kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru Nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Muzeju antičkog stakla u Zadru u okviru književne priredbe kojoj će nazočiti francuski književnik Jean-Marie Laclavetine te Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog intituta u Hrvatskoj i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Događanje, koje će uz dodjelu uključivati i razgovor sa Jean-Mariejem Laclavetineom, književnikom i dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i Goncourt gimnazijalaca 1999. godine za roman Première ligne, kao i urednikom u prestižnoj izdavačkoj kući Gallimard, uživo će se prenositi i na Facebook i YouTube stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Na marginama ovog događanja književnik Jean-Marie Laclavetine sudjelovat će i na književnoj večeri u dijalogu s prevoditeljicom Brankicom Radić u utorak 2. svibnja u 17.30 sati u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj u Zagrebu, u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Pobjedničko djelo Nagrade Goncourt – hrvatski izbor bit će prevedeno i objavljeno u Hrvatskoj.

Program

Nagrada Goncourt – hrvatski izbor, srijeda 3. svibnja, Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar

17:30 Razgovor s francuskim književnikom i urednikom Jean-Mariejem Laclavetineom

18:30 studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru predstavit će finaliste

19:00 objava dobitnika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor

Program će se odvijati na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod.

Program pratite online na društvenim mrežama Francuskog instituta u Hrvatskoj:

https://www.facebook.com/InstitutFrancaisZagreb

https://www.youtube.com/@institutfrancaisdecroatie553