Odjel za francuske i frankofonske studije

Koje je boje francuska riječ?

U okviru Festivala znanosti BOJE Odjel za francuske i frankofonske studije organizira radionicu "Koje je boje francuska riječ?" koja je namijenjena predškolskoj i školskoj djeci svih uzrasta kao i odraslima, pa čak i samim studentima francuskig jezika u cilju povećanja spontanosti i demistificiranja učenja i približavanja individualnog doživljaja francuskog kao stranog jezika.
Radionicu će animirati studenti francuskog jezika, pedagogije  antropologije i sociologije s voditeljicom prof. Gordanom Cuissot Labus a idealno bi se trebala održavati ispred i unutar Gradske knjižnice  u srijedu, 10.04. od 15h do 18 h, 11.04. u područnoj knjižnici u Arbanasima, u četvrtak od 15h do 18h te u petak ispred Gradske knjiznice Zadar od 10h do 13 h.

Informacije o sadržaju i cljevima:

=======
"Koje je boje francuska riječ?"
Animacija u javnom prostoru (knjižnica i prostor ispred nje). 
Cilj je kroz održavanje  radionice približiti ideju sinestezije i povezivanja boja i zvučnih slika francuskih riječi i kratkih rečenica, referirajući se na neke francuske pjesnike poput Arthura Rimbauda.

Trajanje 3 dana po 3 sata 

Šest studenata Sveučilišta u Zadru vodit će animaciju, tipa radionice, u izravnoj komunikaciji sa širokom publikom u javnom prostoru. To su studenti francuskog jezika, pedagogije, antropologije i sociologije.

Oni će u prostoru unutar knjižnice i ispred nje, izgovarati izolirane pojmove i kratke rečenice na francuskom jeziku i pozvati najbližu publiku da im opiše koje boje i kakve slike, ili pak atmosferu kod njih izazivaju izgovorene riječi ili rečenice.
Samo izgovaranje riječi i rečenica trajat će 15 minuta a prikupljanje reakcija tj. boja i slika koje će slušatelji opisivati - trajat će od 15 minuta do pola sata (ovisit će o broju, prijemčivosti slušatelja).

Na velikom panou bit će izložene neke pjesme Arthura Rimbauda i Charlesa Baudelairea, u izvorniku (i sa fonetskom transkripcijom) i u hrvatskom prijevodu.

Cilj je ostvariti neposredni doživljaj francuskih zvučnih slika i povezati iskustva ove radionice sa nekim francuskim pjesnicima ekspresionistima ili njegovim pretečama (poput Arthura Rimbauda).

Studente će to osloboditi pritiska strukturiranog učenja jezika i dati im mogućnost izravne komunikacije s publikom (sve dobne skupine).
Građanstvo može uživati u vođenom i neobičnom doživljaju francuskog jezika.

Theme picker