Odjel za francuske i frankofonske studije

XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

XI. Dani iberoromanskih jezika i kultura

Sveučilište u Zadru ugostit će od 8. do 12. svibnja 2017. sveukupno dvanaest sveučilišnih profesora, prevoditelja, pjesnika i glazbenika te jednog stripaša i ilustratora iz Španjolske, Portugala i Hrvatske na skupu posvećenom kulturnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka.

Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru priređuje jedanaestu godinu zaredom Dane iberoromanskih jezika i kultura koji će se održati od 8. do 12. svibnja. Tih dana Odsjek će ugostiti profesore, prevoditelje, pjesnike, glazbenike i zaljubljenike u iberoromanske kulture i jezike. Dane svečano otvaramo u ponedjeljak 8. svibnja u 19:00 sati u Svečanoj dvorani zgrade Sveučilišta. U sklopu otvorenja troje katalonskih pjesnika održat će recital katalonske poezije koju su na hrvatski prevodili studenti i profesori na Odsjeku. U 20:00 sati glazbenik Rui Oliveira održat će koncert Solo Fado. Ovim koncertom obilježava se  proslava Dana portugalskog jezika i kulture Zajednice država portugalskog govornog područja koju promiče portugalski Institut Camões.

Danima iberoromanskih jezika i kultura želi se studentima španjolskog jezika i  književnosti, ostalih iberoromanskih jezika te cijeloj akademskoj zajednici pružiti mogućnost boljeg upoznavanja s jezičnom i kulturnom raznolikosti Iberskoga poluotoka i Latinske Amerike. Kao i prethodnih godina, i ove godine predstavit će se četiri jezika: španjolski, portugalski, galješki i katalonski. Na ovogodišnjim Danima podjednako će biti zastupljene lingvističke i književne teme, prevođenje poezije i proze, audiovizualno prevođenje, ali i društvene i kulturne teme. Studenti će imati priliku sudjelovati u zanimljivim jezičnim, prevoditeljskim i pjesničkim radionicama. Dani neće biti lišeni glazbe, stoga ćemo na otvorenju imati priliku nazočiti ranije spomenutom koncertu, dok ćemo na zatvaranju, u petak 12. svibnja u 18:00 sati na Trgu 5 bunara, imati priliku slušati glazbenu izvedbu studentske skupine La banda.

Među uzvanicima posebno se ističu uvaženi profesori s nekoliko europskih sveučilišta koji će predstaviti lingvističke teme, teme iz književnosti i prevođenja: Dora Boráros-Bakucz sa Sveučilišta Pázmány Péter Katolikus Egyetem u Budimpešti, José Ramón Gómez Molina sa Sveučilišta u Valenciji, Enric Blanco Piñol sa Sveučilišta u Barceloni, Unai Lauzirika sa Sveučilišta u Leipzigu te Vanda Mikšić sa Sveučilišta u Zadru.

Aktivnosti koje će se odvijati u sklopu XI. Dana iberoromanskih jezika i kultura otvorene su cijeloj akademskoj zajednici i građanstvu.

I ovogodišnje izdanje Dana na Sveučilištu u Zadru omogućili su svojom financijskom i institucionalnom pomoći Odsjek za iberoromanske studije, Institut Camões, Institut Ramon Llull te Vlada Galicije.

Theme picker