Odjel za francuske i frankofonske studije

Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

Istraživanje o kvaliteti studentskog života u Europi

KAKO JE STUDIRATI U HRVATSKOJ?

Poziv studentima za sudjelovanje u najvećem istraživanju o kvaliteti studentskog života u Europi

Dragi studenti/ce,

Obavještavamo Vas da je provođenje istraživanja EUROSTUDENT VI o kvaliteti studentskog života i ekonomskim uvjetima studiranja u Hrvatskoj produženo do 30. svibnja 2016. godine, te do tog roka možete pristupiti web upitniku i sudjelovati u istraživanju.

Zahvaljujemo svima Vama koji ste već ispunili upitnik i pozivamo Vas koji se još niste uključili u istraživanje da se odazovete pozivu i ispunite upitnik kojem možete pristupiti putem mrežne stranice www.eurostudent.hr.

EUROSTUDENT je međunarodni projekt (http://www.eurostudent.eu) koji se provodi u 37 europskih zemalja i pruža empirijske podatke o kvaliteti studentskog standarda na nacionalnoj i europskoj razini.  

EUROSTUDENT VI je treće istraživanje u nizu koje se provodi u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi u putem web ankete na reprezentativnom uzorku od 36.000 studenata koji trenutačno studiraju na nekom od visokih učilišta u RH.

Vaše sudjelovanje je u potpunosti dobrovoljno i web anketi možete pristupiti na jedan od načina:

  1. putem poveznice koju ćete dobiti na adresu elektronske pošte,
  2. putem poveznice koju ste dobiti na adresu elektronske pošte vašeg AAIEduHr identiteta koju možete provjeriti logirajući se na WebMail Vašeg visokog učilišta s AAIEduHr identitetom (koristite ga za pristup wireless mreži eduroam na fakultetu, Moodle odnosno Loomen sustavu, u knjižnicama fakulteta za pretraživanje literature, itd.).
  3. putem autorizacije na mrežnoj stranici istraživanja: www.eurostudent.hr.             

uz primjenu Vašeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Molimo Vas da ispunjavanjem ankete opišete kakva je kvaliteta života studenata na Vašem visokom učilištu i gradu u kojem studirate, a slikama i širim opisima dodate više informacija o temama u upitniku na Facebook stranici istraživanja. Dio slikovnog i tekstualnog materijala poslužit će i u oblikovanju Nacionalnog izvješća o kvaliteti života studenata koje će kroz analizu rezultata ankete prikazati stanje u Hrvatskoj.

Posebnu pažnju obratite na sva pitanja jer svako ima funkciju u opisu uvjeta života studenata (npr. tablice izvora financiranja i troškova za vrijeme studija služe između ostalog za analizu koliki iznosi stipendija pokrivaju troškove studija).

Sve informacije o istraživanju moći ćete pratiti i na Facebook stranici istraživanja: www.facebook.com/EUROSTUDENT6HR.

Rezultati prethodnih EUROSTUDENT istraživanja su u mnogim zemljama poslužili kao poticaj za razvoj i unapređenje javnih politika u sustavu visokog obrazovanja. U Hrvatskoj su dosadašnja istraživanja EUROSTUDENT dala informaciju za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te osnivanje Nacionalne skupine za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te izradi dokumenta koji se bavi nejednakim mogućnostima studiranja za mlade iz različitih društvenih skupina.

Nacionalno izvješće o istraživanju provedenom 2014. godine dostupno je na mrežnoj stranici:

http://iro.hr/userdocs/File/EUROSTUDENT%20V_Nacionalno%20izvje%C5%A1%C4%87e%20istra%C5%BEivanja%20za%20Hrvatsku%20za%202014.%20godinu.pdf.

Pozivamo Vas da podijelite s nama svoje mišljenje o studiranju u Hrvatskoj i doprinesete poticanju pozitivnih promjena u skladu s potrebama studenata.

prof. dr. sc. Ivan Rimac

voditelj istraživanja EUROSTUDENT VI

Theme picker